Αυγούστου 02, 2014

The two faces of January (2014) (8 στα 10)


Υπόθεση
Τη δεκαετία του 60 ένα ζευγάρι Αμερικανών βρίσκεται στην Αθήνα για διακοπές. Εκεί γνωρίζεται με ένα συμπατριώτη τους που ξεναγεί τουρίστες στα αξιοθέατα της πόλης. Όταν το ζευγάρι μπλέκεται σε φόνο, ο συμπατριώτης τους προσφέρεται να τους βοηθήσει.

Αξιολόγηση
Κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, το Two Faces of January αποτελεί ένα πολύ καλό σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Ιρανό Hossein Amini. Γυρισμένη κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην Αθήνα και στην Κρήτη, η ταινία αποτελεί μοναδική διαφήμιση στις ομορφιές της πατρίδας μας. Και αντίστροφα: το ελληνικό τοπίο γίνεται το πιο δυνατό ατού στα χέρια της ταινίας! Χωρίς αυτό θα ήταν μέτρια, με τη σωστή ανάδειξή του ανεβαίνει σε άλλη διάσταση!

Η ατμόσφαιρα της ταινίας και ο χαρακτήρας του γοητευτικού Rydal θυμίζουν έντονα τον Ταλαντούχο κύριο Ρίπλεϊ, έτερο διάσημο μυθιστόρημα της Highsmith. Η ταινία διαθέτει επίσης ένα αρκετά ικανοποιητικό ρυθμό και εξαιρετική φωτογραφία, με μια Αθήνα παραμυθένια κι ένα σεληνιακό Κρητικό τοπίο, ενώ η σκηνή της κορυφαίας ανατροπής του δράματος είναι τοποθετημένη στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού του οποίου η μαγεία αναδεικνύεται άριστα σε νυχτερινό φόντο. Βρήκα επίσης ιδιαίτερα εμπνευσμένη την επιλογή των Mortensen, Dunst και Isaac να ενσαρκώσουν τους τρεις ήρωες της ταινίας - οι ερμηνείες τους δυνατές, ενώ η μεταξύ τους χημεία λειτουργεί άψογα!


Η σκηνοθεσία της ταινίας μοιάζει γοητευτικά παλαιομοδίτικη, είναι σαν η κινηματογραφική γλώσσα της να τοποθετείται σε περασμένες δεκαετίες και αυτό να γίνεται από άποψη και να της προσδίδει ξεχωριστό στυλ. Η ανάπτυξη των τριών κεντρικών χαρακτήρων είναι αρκετά ικανοποιητική, η πολυπλοκότητά τους και η τριγωνική σχέση τους επικοινωνείται αποτελεσματικά στους θεατες, ενώ οι συγκρούσεις, οι εσωτερικές όσο και αυτές μεταξύ των ηρώων, είναι πειστικές με αποτέλεσμα να νιώθουμε σα να έχουμε κάπου συναντήσει αυτούς τους τρεις πρωταγωνιστές της ταινίας!

Συνολικά τα Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου είναι ένα καλοφτιαγμένο θρίλερ με ενδιαφέρουσες ανατροπές, έντονο ελληνικό άρωμα και αέρα μιας άλλης, περασμένης κινηματογραφικής εποχής!

Δεν υπάρχουν σχόλια: