Ιουνίου 25, 2014

Oculus (2013) (7 1/2 στα 10)

Υπόθεση
Όταν ο Tim Russell βγαίνει από την ψυχιατρική κλινική στην οποία ήταν έγκλειστος από την παιδική του ηλικία, η αδερφή του τού αποκαλύπτει ότι μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών εντόπισε ένα παλιό καθρέπτη που πιστεύει ότι στάθηκε η αιτία των δεινών της οικογένειάς τους!

Αξιολόγηση
Βασισμένο σε ταινία μικρού μήκους, το Oculus ("καθρέπτης της κολάσεως στα ελληνικά"!) του είναι μια αξιοπρεπής ταινία τρόμου, που σέβεται τον εαυτό της και βασικά πετυχαίνει να κάνει αυτό που ταινίες του είδους της οφείλουν να κάνουν, δηλ. να τρομάξουν τους θεατές! Και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιεί μόνο τα κλισέ κολπάκια του είδους.


Πραγματικά η ταινία "παίζει καλή μπάλα" στο πεδίο δημιουργίας αμφιβολιών στους θεατές για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Κι αυτό το κάνει πειστικά από την αρχή έως και το κάπως αμήχανο φινάλε της. Δηλ. ο σκηνοθέτης γνωρίζει ότι η πλειοψηφία των θεατών δεν πιστεύει στα φαντάσματα, αλλά επίσης γνωρίζει ότι οι θεατές του πλήρωσαν εισιτήριο για να τους κάνει για όσο διαρκεί η ταινία του να πιστέψουν στα φαντάσματα. Κι αυτή την εγγενή αμφιθυμία των θεατών ο Flanagan την αξιοποιεί στο έπακρο!

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ταινίας όμως είναι το μπλέξιμο των παρελθοντικών αναμνήσεων με την τωρινή δράση. Τα παιδικά τραύματα των πρωταγωνιστών συγχέονται με την παράνοια του παρόντος που βιώνουν και γίνονται κομμάτι του εφιάλτη τους. Και με όπλο αυτή τη σύγχυση παρόντος-παρελθόντος ο δημιουργός της ταινίας παίζει με το μυαλό των θεατών και τους κάνει να αναρωτιούνται: τελικά τι κατατρέχει τους ήρωες της ταινίας: τα φαντάσματα του καθρέπτη ή τα φαντάσματα του παρελθόντος τους;


Επίσης αν η συγκεκριμένη ταινία δεν ήταν ταινία τρόμου θα μπορούσε να ήταν ένα οικογενειακό δράμα, καθώς το υπόβαθρό της είναι οι δυσλειτουργικές σχέσεις (κυρίως πατέρα-γιου/κόρης και των δύο συζύγων) μέσα σε μια οικογένεια και η ιστορία της είναι αρκετά δυνατή. Αλλά επειδή είναι ταινία τρόμου, το δραματουργικό υπόβαθρο και η ανάπτυξη χαρακτήρων έρχονται αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα χωρίς αυτό να ενοχλεί ιδιαίτερα και χωρίς η ταινία να χάνει το χαρακτήρα της και να καταλήγει σαν τις υπόλοιπες ταινίες τρόμου του συρμού! Οι φίλοι του είδους, μην τη χάσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: