Μαΐου 01, 2014

The Amazing Spider-Man 2 (2014) (6 στα 10)


Υπόθεση
Οι γονείς του εξαφανίζονται κι ο Peter Parker "σκαλίζει" τα αίτια. Χρόνια αργότερα ο Spider-Man συνεχίζει τη μάχη του εναντίον του εγκλήματος, ενώ ένας θαυμαστής του άνδρα-αράχνη εξαιτίας ενός ατυχήματος μετατρέπεται σε ζωντανή παντοδύναμη ηλεκτρική γεννήτρια-ρουφήχτρα ενέργειας, που απειλεί με blackout τη Νέα Υόρκη! 
 
Αξιολογηση
Ο νέος Spider-man, δεύτερη ταινία (σε σύνολο τεσσάρων) της σειράς the Amazing Spider-man είναι ο πλέον εντυπωσιακός που έχουμε δει ως σήμερα. Η χρήση οπτικών εφέ, ως επί το πλείστον computer generated, δίνει τον τόνο στην ταινία. Επίσης είναι ο πρώτος Spider-man που βλέπουμε σε ταινία 3D, χωρίς όμως η χρήση της τεχνολογίας αυτής να προσθέτει ιδιαίτερα στο τελικό αποτέλεσμα! Αυτό βέβαια με τη λαμπρή εξαίρεση των σκηνών (συγκριτικά όμως λίγες σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες) στις οποίες ο υπερήρωας της Marvel πηδά από ουρανοξύστη σε ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης. Εκεί το θέαμα 3D είναι εντυπωσιακότατο! Επίσης η σκηνή της μάχης με τον Electro στην Times Square προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα και είναι by far η καλύτερη στιγμή της ταινίας!  
Πέραν όμως από το θέαμα η ταινία του Marc Webb έχει σοβαρά προβλήματα αφήγησης και ρυθμού. Η ιστορία δεν έχει συνοχή ούτε κλιμάκωση, άλλοτε σε κρατά καρφωμένο στην καρέκλα σου και άλλοτε δεν βλέπεις την ώρα να τελειώσει η ταινία! Επίσης η ερωτική ιστορία δεν λειτουργεί τόσο καλά εδώ όσο στην πρώτη ταινία της σειράς, αν και η χημεία του πρωταγωνιστικού διδύμου Andrew Garfield - Emma Stone είναι ομολογουμένως πολύ καλή (είναι ζευγάρι και εκτός οθόνης άλλωστε). Βέβαια εξακολουθώ να παραμένω κολλημένος στο προηγούμενο δίδυμο Maguire-Dunst! Εδώ επίσης απουσιάζει το ερωτικό τρίγωνο της τριλογίας Spider-man του Sam Raimi με τον καλό "φίλο" του Spider-man, Harry Osborn, να μην διεκδικεί την κοπέλα του. 

Ως προς την ανάπτυξη χαρακτήρων, ο Spider-man των Webb-Garfield είναι αρκετά διαφορετικός από το Spider-man των Raimi-Maguire. O υπερήρωας εδώ είναι αυθόρμητος, έχει έντονα συναισθηματικά ξεσπάσματα, κλαίει με το παραμικρό, φιλάει με πάθος το κορίτσι του σε δημόσια θέα και του ετοιμάζει συγκινητικές εκπλήξεις! Κάτι μου λέει ότι η ταινία φτιάχτηκε με το μυαλό στο γυναικείο κοινό! Η ταινία επίσης διαθέτει τον πλέον συμπαθή κακό, τον Electro, και η επιλογή του Jamie Foxx να τον υποδυθεί αποδεικνύεται πραγματικά εμπνευσμένη! 

Ο δεύτερος Amazing Spiderman είναι συνολικά μια ταινία αρκετά θεαματική, που θα αρέσει - νομίζω - στους φίλους του ήρωα της Marvel. Πέραν όμως του θεάματος, η ταινία δεν δείχνει να έχει ψυχή, μοιάζει σα να έχει βγει από το κομπιούτερ! Πείτε με λοιπόν ρομαντικό και ρετρό, αλλά προσωπικά θα προτιμήσω να δω ξανά στην tv το Spider-man της προηγούμενης δεκαετίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: