Μαρτίου 23, 2014

Her (2013) (8 στα 10)

Υπόθεση
Στο όχι και τόσο απώτερο μέλλον (2025) ο Theodore Twombly έχοντας χωρίσει πρόσφατα, αγοράζει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης με χαρακτηριστικά ανθρώπινης συνείδησης και πολύ σύντομα αναπτύσσει μαζί του ... ερωτική σχέση! 

Αξιολόγηση
Η νέα ταινία του είναι μια δραμεντί επιστημονικής φαντασίας, που μας εισάγει στον εξαιρετικά ενδιαφέροντα - αλλά και τρομακτικό συνάμα - κόσμο της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην επικοινωνία (ως υποκατάστατο της ανθρώπινης επαφής). Αν σας τρομάζει η επικοινωνία στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ζούμε, τότε δεν έχετε δει τίποτα. Το μέλλον όπως μας το περιγράφει το Her φαντάζει τόσο "οργουελικά" εφιαλτικό που θα έκανε και το συγγραφέα του "1984" (Μεγάλου Αδελφού) να ανατριχιάσει!

Αν και η ταινία σε κάποια σημεία (ειδικά το τελευταίο ημίωρο) κάνει κοιλιά και το φινάλε της είναι κάπως αμήχανο ή έστω δραματουργικά αδύναμο, εντούτοις είναι πρωτότυπη και τα θέματα που θίγει είναι και πολύ ενδιαφέροντα και αξιοποιούνται κινηματογραφικά με το σωστό τρόπο. Ο δε αποδεικνύεται πραγματικά άριστη επιλογή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο και μας χαρίζει μια ερμηνεία με εσωτερική ένταση, ωραίες σιωπές και βλέμματα! 

Το πρώτο θέμα που θίγει η ταινία είναι η ολοένα και δυσκολότερη επικοινωνία των ανθρώπων σήμερα. Υποτίθεται λόγω των τεχνολογικών επιτευγμάτων η επικοινωνία των ανθρώπων ποτέ δεν ήταν ευκολότερη! Κι όμως οι άνθρωποι είναι τόσο βιαστικοί και απορροφημένοι από οτιδήποτε άλλο εκτός από το να επικοινωνήσουν ουσιαστικά. Και που καιρός για ρομαντισμό όταν όλα τρέχουν τόσο γρήγορα γύρω μας και δεν έχουμε καθόλου χρόνο να ακούσουμε τον άλλο και να ενδιαφερθούμε πραγματικά; Ο ήρωας της ταινίας είναι τόσο μόνος. Η δουλειά του είναι να επικοινωνεί συναισθήματα συντάσσοντας γράμματα για άλλους ανθρώπους αλλά ο ίδιος δεν επικοινωνεί με κανένα. Όταν ένας συνάδερφός του τού κάνει κομπλιμέντο, εκείνος σκέφτεται ότι του την πέφτει! Στο σπίτι είναι πάλι μόνος και διασκεδάζει με βιντεοπαιχνίδια. Και το χειρότερο όλων: ο μεγαλύτερός του έρωτας είναι ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης στον υπολογιστή! 

Το δεύτερο θέμα της ταινίας είναι η φοβία του ανθρώπου να δεσμευτεί σε μια σχέση και η αδυναμία του να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και προκλήσεις της συμβίωσης. Η φράση-κλειδί στην ταινία είναι η ατάκα που λέει η φίλη του κεντρικού ήρωα (την υποδύεται η εξαιρετικά γοητευτική Amy Adams): "Είναι τρέλα να ερωτεύεσαι σήμερα, είναι μια μορφή κοινωνικά αποδεκτής παράνοιας". Και ναι ο έρωτας μοιάζει παράνοια στην εποχή μας, όταν την ίδια στιγμή όλα γύρω μας περιστρέφονται γύρω από εμάς και τις ανάγκες μας και η κυρίαρχη κουλτούρα είναι τόσο ναρκισσιστική! Πώς να θυσιαστείς μετά για το "εσύ" όταν μαθαίνεις να αγαπάς τόσο πολύ το "εγώ" σου, να προωθείς τα συμφέροντά σου με αποφασιστικότητα, όταν όλη σου η σκέψη είναι μια διαρκής ενδοσκόπηση;


Μια έξυπνη και γλυκόπικρη ταινία που τονίζει την αναντικατάστατη αξία της ανθρώπινης επαφής, το Her συγκινεί, διασκεδάζει, προβληματίζει κι αφυπνίζει! Τα κάνει όλα και συμφέρει δηλαδή!

ΥΓ. Οκ. Τώρα, αγαπητέ αναγνώστη, κλείσε το λάπτοπ και πάρε τηλέφωνο την κοπέλα που τόσο καιρό παλεύεις να της πεις ότι σου αρέσει, μίλα στον τύπο που διασταυρώθηκαν οι ματιές σας στο μετρό, πες σ'αγαπώ στον αγαπημένο σου φίλο την επόμενη φορά που θα τον δεις κλπ κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: