Δεκεμβρίου 29, 2013

The secret life of Walter Mitty (2013) (7 στα 10)


Υπόθεση
O Walter Mitty εργάζεται στο περιοδικό LIFE τα τελευταία 16 χρόνια. Όταν η νέα διοίκηση της εταιρίας του περιοδικού αποφασίζει να το κλείσει, ο Sean O’Connel, ο κορυφαίος φωτογράφος του περιοδικού, στέλνει στο Walter Mitty ένα αρνητικό μιας φωτογραφίας του και ζητά να μπει αυτή εξώφυλλο στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού. Ο Walter που ποτέ δεν έχει χάσει κάποια φωτογραφία, συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι δεν βρίσκει εκείνο ακριβώς το αρνητικό! Και αυτό στέκεται η αφορμή για να αλλάξει η ζωή του! 

Αξιολόγηση 
"Σταμάτα να ονειρεύεσαι και Ζήσε" είναι το μότο της ταινίας που σκηνοθέτησε (!) και πρωταγωνιστεί ο Ben Stiller! Κι απευθύνεται σε αυτούς τους θεατές που κάπου εκεί στα 40 και κάτι ανακαλύπτουν ότι κάτι δεν έχουν κάνει σωστά στη ζωή τους και θέλουν να αλλάξουν ρότα και να ζήσουν κάτι δυνατό! Κι η αφορμή που θα ξυπνήσει αυτή την ανάγκη συνήθως είναι ασήμαντη, όπως εδώ εν προκειμένω η απώλεια ενός αρνητικού μιας φωτογραφίας!


Η ταινία είναι φιλόδοξη και μοιάζει να θέλει να χωρέσει πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη! Αλλού πετυχαίνει διάνα, αλλού όπως πχ. στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων δεν τα πάει εξίσου καλά. Επίσης είναι αρκετά ναρκισσιστική, δίνοντας υπερβολική έμφαση στο πρόσωπο του πρωταγωνιστή - όλα περιστρέφονται γύρω του, είναι σαν να βλέπεις δημιουργία Παπακαλιάτη ένα πράμα!

Από την άλλη τα θετικά στοιχεία της είναι αρκετά: Ομολογουμένως έχει κάτι από την ατμόσφαιρα του 500 days of Summer και το ρομαντισμό του Αναζητώντας ένα φιλί τα μεσάνυχτα, ενώ ο ρόλος του ονειροπόλου Walter Mitty δείχνει να πηγαίνει γάντι στο Μπεν Στίλερ. Το χιούμορ της σε στιγμές είναι πανέξυπνο - βρήκα για παράδειγμα εξαιρετική τη σκηνή στο καραόκε στη Γροιλανδία, όπως και την αναφορά στην ταινία Benjamin Button! Νομίζω όμως ότι κάπου προς το τέλος η ταινία "βαραίνει" και δείχνει να παίρνει τον εαυτό της περισσότερο στα σοβαρά από ο,τι ενδεχομένως θα ήθελα.

Στην ταινία ξεχωρίζει η επιτυχημένη επιλογή μουσικής επένδυσης καθώς κι η εξαιρετική διεύθυνση φωτογραφίας από το Stuart Dryburgh ο οποίος υπογράφει και τη φωτογραφία στα αριστουργηματικά Μαθήματα Πιάνου. Καρτποσταλικά τοπία χάρμα οφθαλμών από Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, Γροιλανδία, Ισλανδία και Ιμαλάια αποτελούν το σκηνικό της ταινίας, ενώ η Νέα Υόρκη κινηματογραφείται λουσμένη στο φως και οι θεατές χαζεύουν τη μοντέρνα αρχιτεκτονική κτιρίων/γραφείων.


Συνολικά, η ταινία είναι προσεγμένη και βλέπετε ευχάριστα. Αν μάλιστα αφήσετε κατά μέρος τις πιθανές προκαταλήψεις σας ως προς το συγκεκριμένο κωμικό ή πάτε σινεμά χωρίς να γνωρίζετε ότι αυτός σκηνοθέτησε την ταινία, τότε η Μυστική Ζωή του Γουόλτερ Μίτι μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη και για εσάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: