Μαΐου 29, 2013

Ο υπέροχος Gatsby (2013) (4 στα 10)


Υπόθεση
Ο Nick Carraway μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και βρίσκει δουλειά ως πωλητής ομολόγων. Νοικιάζει σπίτι στο Long Island και νιώθει ότι ο γείτονάς του, Jay Gatsby, που κατοικεί σε μια εντυπωσιακή βίλα δίπλα του, τον παρακολουθεί. Σύντομα διαπιστώνει ότι κάτι θέλει από αυτόν. 

Αξιολόγηση
Το νέο κινηματογραφικό πόνημα του Baz Luhrmann θυμίζει (δυστυχώς) το Australia, την προηγούμενη μεγάλου μήκους ταινία του. Όπως κι εκείνη έτσι και το The Great Gatsby έχει ένα εντυπωσιακό, φαντασμαγορικό περιτύλιγμα αλλά χάνει σε περιεχόμενο και ουσία. Σε διασκεδάζει, τραβά το βλέμμα σου όπως ένα όμορφο πυροτέχνημα, σου χαρίζει οπτικά άψογες εικόνες, αλλά δεν κερδίζει την ψυχή σου και το ξεχνάς αμέσως μόλις βγεις από την κινηματογραφική αίθουσα. 

Υπερβολική φλυαρία για να πει ελάχιστα πράγματα και ανύπαρκτη ανάπτυξη χαρακτήρων παρά τις φιλότιμες προσπάθειες καλών ηθοποιών όπως του Leonardo DiCaprio και της Carey Mulligan, το Great Gatsby θα ήθελε να συγκινήσει με το δράμα των ηρώων του αλλά δεν το καταφέρνει ούτε στο ελάχιστο. Εκεί που περιμένεις τα διλήμματα, τα συναισθήματα, τις εσωτερικές συγκρούσεις να σε κατακτήσουν, "ξεχνιέσαι" στη χλιδή και στη φρενίτιδα των πάρτι του πρωταγωνιστή! Ακόμα κι αυτός ο ιδεαλισμός του χαρακτήρα του κεντρικού ήρωα, που υποτίθεται αποτελεί το βασικό μήνυμα της ταινίας, μοιάζει χάρτινος, δεν "ξεδιπλώνεται", δεν "κτίζεται", δεν εξηγείται επαρκώς, αλλά "σερβίρεται" στους θεατές... σαν ορεκτικό σε πάρτι!


Η ταινία βρίθει αναχρονισμών με κορυφαίο παράδειγμα το soundtrack της, το οποίο ομολογουμένως είναι το ίδιο εντυπωσιακό με τη σκηνοθεσία της, αλλά φυσικά η μουσική δεν έχει - εσκεμμένα όμως, λόγω άποψης - καμία σχέση με την εποχή στην οποία αναφέρεται. Παρόλα αυτά, οφείλω να παρατηρήσω ότι το charleston ακούγεται και χορεύεται εξίσου καλά και με dance ενορχήστρωση!

1 σχόλιο:

Streampark είπε...

μια παρεμβση για οποιον θελει να δει online ταινιες με ελληνικους υποτιτλους χωρις κατεβασμα, μπορει να μπει στο

http://streampark.blogspot.gr