Οκτωβρίου 01, 2012

Στη Ρώμη με αγάπη (2012) (6 1/2 στα 10)



Υπόθεση 
Τέσσερις καθημερινές ιστορίες στην αιώνια πόλη: ένας απλός άνθρωπος γίνεται διάσημος από τη μια μέρα στην άλλη, ένας μεσήλικας αρχιτέκτονας επιστρέφει στη Ρώμη των νεανικών του χρόνων, ένα νιόπαντρο ζευγάρι σε εξωσυζυγικές περιπέτειες, και ένας παραγωγός κλασσικής μουσικής δεν μπορεί να χωνέψει ότι βγήκε σε σύνταξη και ψάχνει νέα ταλέντα κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη Ρώμη.

Αξιολόγηση
Το ταλέντο του αειθαλούς Woody Allen να διηγείται κινηματογραφικά μια ιστορία είναι προ πολλού γνωστό και εγνωσμένο! Εδώ αν και δεν βρίσκεται στην καλύτερή του φόρμα (είναι ελάχιστες οι δυνατές κωμικές στιγμές της ταινίας), εντούτοις η νέα του δημιουργία είναι συμπαθητική, ανάλαφρη χωρίς να γίνεται ανούσια, με ολοζώντανους χαρακτήρες και φτιαγμένη με διάθεση ρομαντική και νοσταλγική. Και το σημαντικότερο: είναι γυρισμένη στην πιο όμορφη - κατ' εμέ - πρωτεύουσα της Ευρώπης και τα εξωτερικά της γυρίσματα είναι πάμπολλα, μια αληθινή τουριστική καρτποστάλ!


Στο To Rome with Love ο Αμερικανός σκηνοθέτης μεταξύ άλλων σχολιάζει τον εφήμερο νεανικό έρωτα, την ασημαντότητα που τυγχάνει δυσανάλογα μεγάλης προβολής από τα ΜΜΕ, την τέχνη και το τι μπορεί να σερβίρεις στο κοινό σου, ώστε να τη "βγάλεις καθαρή" και να βρίσκεις ανταπόκριση εκεί που δεν το περιμένεις. Μολονότι κάποιες από τις ιστορίες που διηγείται είναι ελαφρά τραβηγμένες σε διάρκεια και επαναλαμβάνονται στα όρια της φλυαρίας, το συστατικό της επιτυχίας της ταινίας και αυτό ακριβώς που χαρίζει το γέλιο στους θεατές είναι το πάντρεμα σουρεαλιστικών στοιχείων με το ρεαλισμό. 

Προσωπική μου εκτίμηση ότι οι φίλοι του Γούντι Άλλεν δεν θα απογοητευτούν βλέποντας κι αυτή την ταινία του ακούραστου δημιουργού, αλλά οι περίσσοτεροι δεν θα αισθανθούν ότι έχουν χάσει κάτι σημαντικό αν δεν σπεύσουν να τη δουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: