Ιανουαρίου 30, 2012

Οι απόγονοι (2011) (9 στα 10)


Υπόθεση
Όταν ύστερα από ένα ατύχημα με σκάφος η γυναίκα του τραυματίζεται σοβαρά και πέφτει σε κώμα, ο Matt King, δικηγόρος στη Χονολουλού (Χαβάη), συνειδητοποιεί ότι κάποια πράγματα έχουν εξελιχθεί τελείως λάθος στη ζωή του και αποφασίζει να πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές.

Αξιολόγηση
Στους Απογόνους (The Descendants), η πλέον ώριμη ερμηνευτικά στιγμή του George Clooney συναντά την πιο δυνατή - ως τώρα - ταινία του Alexander Payne! Ο Ελληνοαμερικανός δημιουργός εδώ καταπιάνεται με την αλλοτρίωση των ανθρώπων και την ανάγκη για αλλαγή και εσωτερική ανασυγκρότηση και με τη νέα του (γλυκόπικρη) ταινία επικοινωνεί άριστα ένα πλούτο συναισθημάτων στους θεατές του, μας κάνει να γελάσουμε και να συγκινηθούμε, εκτοξεύοντας πανίσχυρες ατάκες που θέτουν καίρια και ουσιαστικά όλα τα ζητήματα που θέλει να θίξει ο σκηνοθέτης!

Γυρισμένη στη Χαβάη και με εξωτερικά πλάνα των νησιών που είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών, η ταινία αξιοποιεί τα πανέμορφα τοπία για να κάνει έντονη την αντίθεση με τις δραματικά καταστάσεις τις οποίες θίγει, πιθανώς και για να τονίσει καλύτερα την αρχική φράση του κεντρικού ήρωα του Payne, που υποστηρίζει ότι ακόμα και στον Παράδεισο δεν λείπουν τα οικογενειακά προβλήματα και δράματα!


Ο George Clooney αποδεικνύεται ιδανική επιλογή για τον κεντρικό ρόλο και αποτυπώνει άριστα τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται ο ήρωας του Payne. Οι θεατές ταυτίζονται εύκολα με το δράμα που περνάει, το οποίο σχετίζεται περισσότερο με την ψυχολογία του όταν αισθάνεται ότι έπιασε πάτο και πρέπει να αλλαξει κάτι ριζικά στη ζωή του και λιγότερο με το γεγονός ότι η γυναίκα του βρίσκεται σε κώμα! Παρά τους δραματικούς τόνους βρήκα το μήνυμα της ταινίας αρκετά ελπιδοφόρο: όντως, αν κάνεις την αυτοκριτική σου, αν σταθείς απέναντι στον εαυτό σου με ανελέητα ειλικρινή διάθεση, τότε έχεις θέσει τις βάσεις για να αλλάξεις πραγματικά, και αν καταφέρεις όντως να αλλάξεις εσύ, δεν έχει, εντέλει, τόσο σημασία, αν οι συνέπειες των πράξεών σου δεν αναστρέφονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια: