Δεκεμβρίου 29, 2011

The Artist (2011) (10 στα 10)

Υπόθεση
Ο George Valentin είναι αστέρι του βωβού κινηματογράφου στα τέλη της δεκαετίας του 1920, στο Χόλυγουντ. Στην πρεμιέρα μιας ταινίας του τυχαία ο φακός τον απαθανατίζει με μια θαυμάστριά του, την Peppy Miller, η οποία είναι αποφασισμένη να γίνει διάσημη. Έκτοτε η τύχη αρχίζει να χαμογελά στη θαυμάστριά του, ενώ ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι με το πέρασμα από το βωβό στον ομιλούντα κινηματογράφο η μπογιά του πλέον δεν περνά!

Αξιολόγηση
The Artist, ή αλλιώς όταν το σινεμά επιστρέφει στις ρίζες του για να ανατροφοδοτήσει τη μαγεία του και να συνομιλήσει με το παρόν και το μέλλον του! Η ταινία του Michel Hazanavicius πραγματικά μαγεύει τους θεατές, αφενός λόγω της πανέξυπνης αντιγραφής του βωβού κινηματογράφου από το σκηνοθέτη, ο οποίος εντυπωσιάζει με την αισθητική της ταινίας του και την αφομοίωση των τεχνικών του βωβού κινηματογράφου, αφετέρου λόγω της ιστορίας που διηγείται, μια ιστορία απλή και ευχάριστη, μα τόσο συγκινητική!

Ο σκηνοθέτης αντιγράφει δημιουργικά το βωβό παρελθόν του σινεμά κάνοντας αρκετές αναφορές σε ταινίες εκείνης της εποχής, αλλά και εισάγοντας πολλά καινούρια στοιχεία (όπως η ευρεία χρήση λέξεων (ακόμα και στο background) που σχετίζονται με τον ήχο (πχ. "silence", "talk"), δημιουργώντας εντέλλει ένα σύνολο που μοιάζει συναρπαστικά επίκαιρο και φρέσκο! Η ταινία ακολουθεί ένα (πολύ γαλλικό) διμερές πλάνο που χαρακτηρίζεται από την έντονη αντίθεση συναισθημάτων μεταξύ πρώτου και δεύτερου μέρους, αντίστοιχη με την αντίστροφή πορεία ανόδου-πτώσης των δύο πρωταγωνιστών της ταινίας.

Αναρωτιέμαι για ποιο πράγμα πρέπει κάποιος να πρωτομιλήσει προκειμένου να εκθειάσει αυτή την ταινία! Για την υπέροχη ατμόσφαιρα; για τους φωτισμούς, τη φωτογραφία και τα υπέροχα καδραρίσματα; για τις χορογραφίες και τη μουσική; για την υπέροχη σκηνή του ονείρου; για το πρόσωπο και την ερμηνεία του πρωταγωνιστή;! Όλα τα στοιχεία στην ταινία είναι υπηρέτες, συντείνουν στην ασπρόμαυρη βωβή μαγεία της!


Με λίγα λόγια το The Artist είναι μια ταινία, που σε τραβά μέσα της και σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, κάτι σα ρουφήχτρα-χρονομηχανή, που χάνεσαι στη μαγεία της από το πρώτο λεπτό έως το φινάλε, που δεν θέλεις να έρθει, και βγαίνεις με ένα χαμόγελο από το σινεμά! Όσοι μαγεύεστε από το feel-good σινεμά που σε ταξιδεύει, ιδού η ταινία σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: