Δεκεμβρίου 27, 2011

Το καταφύγιο (9 στα 10)


Υπόθεση
Ο Curtis αρχίζει και βλέπει όνειρα και οράματα ότι επίκειται μια βιβλικών διαστάσεων καταιγίδα να χτυπήσει τη μικρή πόλη που μένει αυτός κι η οικογένειά του. Έτσι αποφασίζει να φτιάξει ένα καταφύγιο στην αυλή του σπιτιού του.

Αξιολόγηση
Το Καταφύγιο είναι μια ταινία για το δυσβάστακτο ψυχολογικό άγχος και ... άχθος που προκαλεί σε κάποιον η συνειδητοποίηση ότι έχει διαβεί τα όρια που χωρίζουν το μυαλό του από την τρέλα. Ο Jeff Nichols σκηνοθετεί υποδειγματικά την ανθρώπινη αγωνία, ισορροπεί άριστα ανάμεσα στο θρίλερ και το δράμα και θέτει διαρκώς δύσκολα διλήμματα στους θεατές του. Η ατμόσφαιρα της ταινίας είναι βαριά, ασφυκτική, σχεδόν αρρωστημένη και οι θεατές είναι αδύνατο να μη συγκινηθούν από το δράμα των ηρώων της ταινίας.

Το στοιχείο, όμως, που κάνει την ταινία πραγματικά αλησμόνητη είναι η ερμηνεία του Michael Shannon. Ο "τρελός" του Revolutionary Road κλέβει κι εδώ την παράσταση με μια δυνατή, εξαιρετικά πειστική ερμηνεία, πλούσια σε συναισθήματα που εξωτερικεύονται είτε με λόγια είτε με σιωπές! Ο ήρωας που υποδύεται ο Shannon είναι ο καλός πατέρας και σύζυγος που αγωνιά και καταβάλει κάθε προσπάθεια να μη λυγίσει μπροστά στο δίλημμα (γιατί περί διλήμματος πρόκειται!) να προστατεύσει την οικογένειά του είτε από μια επικείμενη (αόρατη) απειλή (κάτι σα σύγχρονος Νώε), είτε απ' αυτόν τον ίδιο! Η αμφιταλάντευση αυτή του ήρωα της ταινίας επικοινωνείται ξεκάθαρα στους θεατές και είναι ακριβώς η έντασή της που κάνει την ταινία τόσο ξεχωριστή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: