Σεπτεμβρίου 22, 2011

Crazy, Stupid, Love (2011) (9 στα 10)


Υπόθεση
Η Emily παντρεμένη με τον Cal πάνω από 20ετία, περνάει την κρίση της μέσης ηλικίας και ένα βράδυ του ζητά να χωρίσουν. Εκείνος το αποδέχεται χωρίς συζήτηση. Όταν σε ένα μπαρ γνωρίζει τον Jacob, ένα καλοντυμένο νεαρό που αλλάζει τις γυναίκες σαν τα πουκάμισα, αφήνεται στα χέρια του και υιοθετεί νέο ντύσιμο και νοοτροπία!

Αξιολόγηση
Αν είστε από εκείνους τους θεατές που βλέπετε κωμωδία όχι απλά για να γελάσετε, αλλά και για να δείτε κάτι που έχει χαρακτήρα, να μιλήσει με την ψυχή σας και να μη θυμίζει αστείες καταστάσεις που έχετε δει κάπου αλλού, τότε το Crazy Stupid Love είναι η ταινία σας! Παρόλο που δεν παύει δευτερόλεπτο να είναι mainstream family comedy, από αυτές που το Χόλυγουντ γνωρίζει καλά να "φουρνίζει" χρόνια τώρα, η ταινία των Glenn Ficarra και John Requa εκτός από διασκεδαστική, είναι αυτό που λέμε και "διαπλαστική", υπό την έννοια ότι εκτός από αστείες ατάκες, σου πουλά και μια "φιλοσοφία ζωής" και σε καλεί να προβληματιστείς πάνω σε αξίες και (κατά βάση ανδρικά) μοντέλα συμπεριφοράς (ευτυχισμένος οικογενειάρχης versus χαρούμενος συλλέκτης εμπειριών).

Με ένα άριστο cast ηθοποιών (αγαπημένη Julianne Moore, πολύ καλός ο Steve Carell, σε εξαιρετική χημεία με τον πρώτη φορά σε κωμωδία Ryan Gosling!), με καλογραμμένους διαλόγους, αληθοφανείς χαρακτήρες και ενδιαφέροντες δεύτερους ρόλους, το Crazy Stupid Love ψάχνει να βρει την άκρη στο νήμα (και το νόημα) στον έρωτα παρουσιάζοντάς μας την απολαυστική και (ιδιαίτερα προς το τέλος της ταινίας) ξεκαρδιστική αλληλεπίδραση μεταξύ των ερωτικών σχέσεων των πρωταγωνιστών της. Ο έρωτας έρχεται συνήθως απροσδόκητα, μπορεί να διαρκέσει λίγο ή μια ζωή, να σε κάνει να μην μπορείς να κρατήσεις τα δάκρυά σου ή να σταματήσεις να χαμογελάς μόνος στη μέση του δρόμου, μπορεί να σε σημαδέψει ή να σου περάσει ξώφαλτσα, μπορεί να σε μεταμορφώσει, μπορεί να είναι 'τρελός' και 'ηλίθιος', μπορεί, μπορεί, μπορεί... δε βγάζεις άκρη. Σημασία έχει να τον ζήσεις!


Εξαιρετική ατμόσφαιρα, καταστάσεις που βγάζουν άφθονο γέλιο, πρωτοτυπία στο σενάριο, το Crazy Stupid Love μοιάζει σα δυο ταινίες σε συσκευασία μίας: στο πρώτο μέρος βλέπουμε τη μεταμόρφωση του ήρωα και στο δεύτερο μέχρι το μάλλον προβλέψιμο (who cares?) φινάλε την αποδόμηση αυτής της μεταμόρφωσης! Η πρώτη μεγάλη ταινία της κινηματογραφικής σεζόν μας έρχεται από το Χόλυγουντ!

ΥΓ. Το είδα ένα βράδυ στους Αμπελόκηπους, βγήκα από την αίθουσα και περπατούσα στους άδειους δρόμους της Αθήνας, που μόλις είχαν πλυθεί από τα πρωτοβρόχια, με ένα τεράστιο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μου! Η ζωή είναι ωραία!

ΥΓ2. Ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Ryan Gosling, ίσως φαίνεται λίγο τραβηγμένος σε κάποιους, αλλά, πιστέψτε με, έχω γνωρίσει ένα πιστό αντίγραφο αυτού του τύπου. Σαν αποτέλεσμα της γνωριμίας μας ήταν -μεταξύ άλλων- να πετάξω τα μισά παπούτσια μου στα σκουπίδια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: