Αυγούστου 30, 2011

Εκτός νόμου και χρόνου (2011) (8 στα 10)


Υπόθεση
Ο Gerry Boyle είναι ένας αντισυμβατικός αστυνομικός σε ένα μικρό χωριό κάπου στη Δυτική Ιρλανδία. Όταν στην πόλη καταφθάνει ένας πράκτορας του FBI που κινείται στα ίχνη διεθνούς σπείρας εμπόρων ναρκωτικών, οι δύο άνδρες καλούνται να συνεργαστούν γεφυρώνοντας την τεράστια απόσταση μεταξύ τους!

Αξιολόγηση
Το
The Guard είναι μια κωμωδία καταστάσεων με βιτριολικό, κατεξοχήν "κατεδαφιστικό" και προβοκατόρικο χιούμορ, που μοιάζει να έχει καταπιεί όλα τα στερεότυπα για την ιρλανδική ψυχή και κουλτούρα και τα ενσωματώνει στη σκιαγράφηση του απολαυστικότατου κεντρικού ήρωα της ταινίας και στις περιπέτειές του. Η ταινία αποτελεί ένα πολύ δυνατό σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Ιρλανδό John Michael McDonagh, αδερφό του σκηνοθέτη Martin McDonagh, δημιουργού της επίσης εξαιρετικής μαύρης κωμωδίας In Bruges.

Άκρως διασκεδαστική, η ταινία φέρνει σκόπιμα σε πρώτο πλάνο τη ζωή και την προσωπικότητα του αδιάφθορου και εκκεντρικού αστυνομικού πρωταγωνιστή της (πολύ καλός ο Brendan Gleeson) και σε δεύτερο την περιπετειώδη πλοκή με το κυνήγι των "κακών" της ταινίας και την εξιχνίαση των δύο δολοφονιών. Η απόλυτα συμβατή με το πνεύμα της ταινίας μουσική των Calexico και τα πανέμορφα τοπία της Δυτικής Ιρλανδίας (περιοχή Connemara για την ακρίβεια) χαρίζουν έξτρα πόντους στην ταινία, ενώ το σενάριο πραγματικά δίνει ρέστα στις ξεκαρδιστικές σκηνές της ανάκρισης του υπόπτου και της power point παρουσίασης του αστυνομικού του FBI.

Συνολικά, μια πολύ καλή επιλογή για το ξεκίνημα της νέας κινηματογραφικής σεζόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: