Φεβρουαρίου 22, 2011

Last Night (2010) (5 στα 10)


Υπόθεση
H Joanna (Keira Knightley) προβληματίζεται για την εξέλιξη του γάμου της με το Michael, το σύντροφό της από τα φοιτητικά της χρόνια. Όταν εκείνος ετοιμάζεται να φύγει σε επαγγελματικό ταξίδι με τη σέξι συνάδερφό του (Eva Mendes) εκείνη του κάνει μια επική σκηνή ζηλοτυπίας. Το επόμενο πρωί όμως συναντά τυχαία τον Άλεξ, ένα παλιό έρωτά της και ... τα ξεχνά όλα!

Αξιολόγηση
Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Massy Tadjedin (Αμερικανίδα που γεννήθηκε στο Ιράν) διηγείται μια ιστορία με πειρασμούς και εξωσυζυγικές περιπέτειες, η οποία παρότι καλογυρισμένη και με συμπαθητικούς διαλόγους, στην ουσία δε λέει τίποτα καινούργιο, ή μάλλον - για να πω τα πράγματα με το όνομά τους - διαρκώς δίνει την αίσθηση ότι όλα τα έχεις ξαναδεί κάπου αλλού!

Στην πραγματικότητα το μόνο πρωτότυπο στοιχείο στην ταινία είναι ότι το κεράτωμα διαπράττεται κι από τους δύο συζύγους την ίδια νύχτα (σε διαφορετικά μέρη φυσικά – μην πάει ο νους σας στο πονηρό!). Αυτό όμως που ενοχλεί περισσότερο στην ταινία είναι η διάχυτη αίσθηση ότι δείχνει να παίρνει περισσότερο σοβαρά από ό,τι θα έπρεπε τον εαυτό της, τη στιγμή που η συνολική ανάπτυξη του θέματός της είναι ρηχή. Για να μην παρεξηγούμαι, δεν είναι ότι με ενοχλεί ότι η σκηνοθέτης φιλοσοφεί (ή τουλάχιστον το προσπαθεί) πάνω στην ανάγκη του να υποκύπτεις σε εξωσυζυγικούς πειρασμούς. Εκείνο που ξενίζει όμως είναι τα πάμπολλα κλισέ, οι σεναριακές αδυναμίες και η υποτυπώδης ανάπτυξη χαρακτήρων.


Παρότι οι παρουσίες σε πρωταγωνιστικούς ρόλους της πληθωρικής Eva Mendes και της Keira Knightley με την εύθραυστη βρετανική αριστοκρατική αποστασιοποίηση της προσδίδουν μια κάποια λάμψη στην ταινία, εντέλει δεν είναι αρκετές για να τη διασώσουν από τη λήθη της κινηματογραφικής ιστορίας! Συνολικά το Last Night είναι μια καλή επιλογή για DVD (ή τηλεόραση) αλλά χάσιμο χρόνου και χρημάτων για κινηματογραφική έξοδο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: