Απριλίου 09, 2010

Υποψία (2009) (8 στα 10)

Αξιολόγηση
Όταν ξεφτίζει ο έρωτας κι ανακαλύπτεις ότι έχεις μείνει παγιδευμένος/η σε έναν γάμο με έναν άνθρωπο που εκτιμάς μεν αλλά δεν ξέρεις αν αγαπάς πλέον, τότε έρχονται και φωλιάζουν στην ψυχή σου τα πιο άσχημα συναισθήματα: Η ανασφάλεια, η σύγχυση για το τι θες, η ανάγκη για έλεγχο του άλλου (power struggle επί το ελληνικότερο). Κι αν δεν έχεις την ωριμότητα να διαχειριστείς αυτά τα συναισθήματά σου, τότε σύντομα ανακαλύπτεις ότι μόλις εισήλθες στον υπέροχο κόσμο του ψέματος, της «κατινίστικης» διαχείρισης της σχέσης σου, της ανάγκης να ξενο-γκομενίσεις ίσως, της τόσο φθοροποιού αγωνίας να επιβάλεις τα θέλω σου στο σύντροφο σου, να βγεις εσύ νικητής και να δεις τον άλλο νικημένο.

Υπόθεση
Όταν η Catherine, γυναικολόγος στο Τορόντο του Καναδά υποψιάζεται ότι ο επί πολλά χρόνια σύζυγός της την απατά προσλαμβάνει μια νεαρή όμορφη κοπέλα ως δόλωμα για να δει πως εκείνος θα αντιδράσει.


Αξιολόγηση
Το Chloe του Atom Egoyan ήρθε (μετά από ένα σωρό μέτριες ταινίες του σκηνοθέτη) για να αποδείξει ότι ο καναδέζος δημιουργός ξέρει ακόμα πώς να μας ταρακουνά, να μας δίνει (καθόλου μασημένη) τροφή για σκέψη παραμένοντας όμως ταυτόχρονα συναισθηματικά αποστασιοποιημένος και αφήνοντας ένα πέπλο μυστηρίου και αμφισημίας να σκεπάζει τα πάντα και να μένεις στο τέλος με αμφιβολίες.

Με μια εκφραστικότατη (όπως συνήθως) και ολόγυμνη μέσα κι έξω Julianne Moore, με μια ζουμερή και λαχταριστή Amanda Seyfried στο ρόλο του τρίτου προσώπου σε ένα γάμο που καταρρέει, ο Εγκογιάν φτιάχνει μια ατμόσφαιρα εξαιρετικά ερωτική, σε στιγμές ιδιαίτερα αισθησιακή, κι όμως ταυτόχρονα παγωμένη (σε ένα χιονισμένο Τορόντο για σκηνικό), γιατί κατά βάση οι ήρωές του έχουν προβλήματα και δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν πραγματικά (ενώ είναι τόσο λυτρωτικό απλά να ανοίξουν την ψυχή τους και να μιλήσουν καθαρά για το τι νιώθουν).

Μια ταινία πολύ ενδιαφέρουσα, στημένη σαν κοινωνικό δράμα που εστιάζει στην αποξένωση και την κατάρρευση του θεσμού της οικογένειας και στην κλιμάκωσή της καταλήγει σε θρίλερ όταν η σύγκρουση μεταξύ των ηρώων για τον τελικό έλεγχο του παιχνιδιού φεύγει από τον έλεγχο!

2 σχόλια:

musicbug είπε...

Par'olo pou san tainia den einai kai apo tis kalyteres pou exw dei, ena 7/10 tha evaza, tha mou meinei aytos o diaxytos erwtismos pou kyriarxouse apo tin arxi mexri to telos, me ta vlemmata, to body language, ti mousiki, tis kiniseis. Kai to telos arketa kalo telika, kai poly symvoliko!

europanos είπε...

Και εμένα μου άρεσε το τέλος, έδειχνε ξεκάθαρα το νικητή σε αυτό το ιδιότυπο control game μεταξύ των δύο πρωταγωνιστριών.