Φεβρουαρίου 22, 2010

Μονάκριβη (2009) (8 1/2 στα 10)

Υπόθεση
Η 16χρονη Precious ζει με τη μητέρα της, που την κακοποιεί συστηματικά, και περιμένει το δεύτερο παιδί της, καρπό βιασμού της από τον πατέρα της, όταν αποβάλλεται από το σχολείο της...

Αξιολόγηση
Θέλετε να δείτε μια χαλαρωτική ταινία, χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις; Εεεε σίγουρα μην δείτε το Precious! Εδώ τα πάντα έχουν μια σαρωτική δύναμη! Δυνατές οι εικόνες, οι εντάσεις στους διαλόγους, τα συναισθήματα, τα διλήμματα, η συγκίνηση και περισσότερο δυνατή η θέληση να βγεις ζωντανός από τα συντρίμμια! Το Precious είναι πάνω από όλα μια ταινία με κρυστάλλινη δυνατή φωνή: όταν όλα γύρω σου πάνε κόντρα και δείχνουν άσχημα, στρέψου προς τα μέσα και σκέψου τι εσύ κάνεις καλά, ποια είναι η δική σου αξία.

Είμαι βέβαιος ότι πολλοί βλέποντας την ταινία θα σκεφτούν, γιατί αυτή η επίμονη κινηματογράφηση του ανθρώπινου πόνου, γιατί άραγε να είναι τέχνη να δείχνεις τη ζωή μιας κοπέλας που περνά τα πάνδεινα, γιατί να προκαλείς τον οίκτο των θεατών. Η ταινία όμως ξεμπερδεύει με την πρόκληση οίκτου στους θεατές μετά το πρώτο μισάωρο. Πολύ γρήγορα εισχωρεί στην ουσία των πραγμάτων, θέτει διαρκώς διλήμματα και ζητήματα και προχωρά τολμηρά μέχρι το μεδούλι των ανθρώπινων σχέσεων ξεγυμνώνοντας τις ψυχές των πρωταγωνιστών της.


Μια ταινία με εξαιρετική κινηματογράφηση της Νέας Υόρκης από τον αφροαμερικάνο Lee Daniels, με ωραίες σκηνοθετικές εναλλαγές σουρεαλισμού και ρεαλισμού, φτιαγμένη με πολύ μεράκι και τόλμη, με πολύ πετυχημένο casting και πολύ καλές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς (εξαιρετική η μητέρα της πρωταγωνίστριας, σε ρόλο έκπληξη η Mariah Carey). Ένα σπαρακτικό μάθημα ανθρωπιάς, θριάμβου της δύναμης της θέλησης και ανεκτικότητας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: