Οκτωβρίου 22, 2009

Julie and Julia (6 1/2 στα 10) (2009)


Υπόθεση
Η Julie Powell απαντά σε τηλέφωνα συγγενών θυμάτων της πτώσης των δίδυμων πύργων στο Μανχάταν και αναρωτιέται γιατί δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει μια επιτυχημένη γυναίκα όπως ονειρευόταν. Αποφασίζει λοιπόν να ξεκινήσει ένα blog για μαγειρική που θα διηγείται τη ζωή της για ένα χρόνο στην κουζίνα ακολουθώντας τις συνταγές της Julia Child, της πρώτης τηλε-μαγείρισσας της Αμερικής.

Αξιολόγηση
Πώς μια μέτρια έως αδιάφορη ταινία μπορεί να γίνει αξιοπρόσεκτη; Μα θέλει και ρώτημα;! Δώσε στη Meryl Streep τον πρωταγωνιστικό ρόλο και η ταινία σου θα αποκτήσει αυτομάτως χαρακτήρα!

Τι θα μπορούσε αλήθεια, φίλες και φίλοι, να κάνει η Nora Ephron, η σκηνοθέτης ταινιών τύπου You've Got Mail και Bewitched, άλλο εκτός μιας γλυκανάλατης ταινιούλας;! Με τη Meryl Streep όμως να ενσαρκώνει με εντυπωσιακή (όπως πάντα) δύναμη το ρόλο της Julia Child, να μεταμορφώνεται σε Julia Child, να μιλά σαν κι αυτή και να γεμίζει μόνη της την οθόνη επικοινωνόντας υπέροχα τα μηνύματα της ταινίας στους θεατές, το Julie & Julia είναι μια διόλου ευκαταφρόνητη πρόταση για κινηματογραφική έξοδο!

Με κεντρικό θέμα την αγάπη στη μαγειρική και το καλό φαγητό (ειδικά εκείνων των επιλογών που κρύβουν πολλά λιπαρά) η ταινία παρουσιάζει τη ζωή δύο χαρισματικών γυναικών, οι οποίες παρότι δε συναντιούνται ποτέ, εντούτοις μοιράζονται την ίδια αγάπη για την κουζίνα και προσπαθούν να ξεχωρίσουν! Παρότι είναι άνιση ως προς τις δύο ιστορίες της (ίσως να φταίει ο τυφώνας Meryl Streep που εκμηδενίζει πραγματικά την Julie-Amy Adams) και παρότι οι δύο ιστορίες που διηγείται δεν κατορθώνουν να δέσουν ικανοποιητικά (όπως έδεναν για παράδειγμα οι ιστορίες στις Ώρες), η ταινία παραμένει μια χαριτωμένη, συμπαθητική και ... εύπεπτη επιλογή!

1 σχόλιο:

Νίκος Κιτωνάκης είπε...

Βλέπω Μέριλ, λέω δεν είναι δυνατόν: too much! Μα υπάρχει άνθρωπας που να μιλάει σα φραγκόκοτα;

Μπαίνω στο youtube και ψάχνω Julia Child. Απίστευτο όμως: η Μέριλ είναι πιο πιστή στις μιμήσεις και από το Μητσικώστα.

(και όχι αυτό δεν σώζει την ταινία. απλώς δίνει extra credits στη Μέριλ. που δεν τα χρειάζεται έτσι κι αλλιώς. έχει παίξει την εργάτρια στο εργοστάσιο με τη ραδιενέργεια για τ'όνομα του θεού)