Φεβρουαρίου 15, 2009

Jamil (2008) (8 1/2 στα 10)

Υπόθεση
Ο Jamil, γιος μετανάστη στη Δανία, αποχαιρετά τη γυναίκα του και φιλά το μικρό γιο του. Έχει μόλις σκοτώσει ένα συμπατριώτη του, που ευθύνεται για τη δολοφονία της μητέρας του, και προσπαθεί να κρυφτεί. Αλλά ο κύκλος του αίματος δεν έχει ακόμα τελειώσει...

Αξιολόγηση
Πως είναι δυνατόν ο άνθρωπος να έχει κατακτήσει το φεγγάρι και να έχει αναπτυχθεί σε τόσα διαφορετικά επίπεδα, τεχνολογικά και διανοητικά, κι όμως να σκιάζουν την ζωή του ακόμα οι "παιδικές ασθένειες" της προϊστορικής του ύπαρξης, όταν κατέφευγε στη βία για ασήμαντη αφορμή, όταν ως άλλος βιβλικός Κάιν θόλωνε το μυαλό του η δίψα να χύσει το αίμα του διπλανού του για να τον εκδικηθεί ξεχνώντας ότι έτσι χύνει αδερφικό αίμα; Αυτό το αναπάντητο ερώτημα θίγει η ταινία τοποθετώντας το στο πλαίσιο μιας ιστορίας βεντέτας μεταξύ μουσουλμάνων μεταναστών στη Δανία που αλληλοεξοντώνονται μην μπορώντας να προοδεύσουν και αφήνοντας το μίσος να κυριεύσει τη ζωή τους και να τους ωθεί εκτός ελέγχου!

Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Omar Shargawi, επαγγελματίας φωτογράφος και παιδί Παλαιστινίου μετανάστη στην Κοπεγχάγη και Δανής, στήνει ένα παράλληλο σύμπαν αξιών στην ανεκτική δανέζικη πρωτεύουσα εστιάζοντας στη ζωή, στα ήθη και στα έθιμα της αραβικής κοινότητας της πόλης. Με ρυθμούς ενός καλοκουρδισμένου ως το συγκλονιστικό φινάλε θρίλερ ο Shargawi σχολιάζει την αναπόδραστη έλξη που ασκεί στους άραβες συμπατριώτες του η βία και η εκδίκηση όταν αυτή συμπλέκεται με την προαιώνια αντιπαλότητα μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Μια κουλτούρα που αποτελείται από κανόνες υπακοής στην τιμή και στο καθήκον, ένας πολιτισμός που ξεχειλίζει από τεστοστερόνη και που ο ανδρισμός είναι ισοδύναμο της ετοιμότητας κάποιου να χύσει το αίμα όποιου τον πλήγωσε, πρόδωσε, ατίμωσε κλπ.


Μια διαφορετική ευρωπαϊκή ταινία γεμάτη όμορφες εικόνες, γνωριμη στο δανέζικο σινεμά σκηνοθετική εμμονή με τα κοντινά πλάνα και την κάμερα στο χέρι, ένα εκπληκτικό soundtrack με αραβικές μουσικές και πάνω από όλα πολύ καλά αξιοποιημένες ιδέες από έναν insider στο ψηφιδωτό των μουσουλμανικών κοινοτήτων της Ευρώπης, που ξέρει να αποτυπώνει πολύ καλά τα διλήμματα και τις συγκρούσεις στην κουλτούρα αυτών των κοινοτήτων! Βραβεύτηκε στο περσινό Φεστιβάλ του Ρόττερνταμ και ελπίζω να μην περάσει απαρατήρητη τώρα που προβάλλεται στην Ελλάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: