Δεκεμβρίου 23, 2008

Τρεις πίθηκοι (2008) (8 1/2 στα 10)


Υπόθεση
Παραμονές βουλευτικών εκλογών ένας επιχειρηματίας και μέλος του Τουρκικού κοινοβουλίου παρασύρει κάποιον με το αυτοκίνητό του και τον σκοτώνει. Καθώς ετοιμάζεται να φύγει από το σημείο του εγκλήματος άλλος διερχόμενος οδηγός παίρνει το νούμερο των πινακίδων του αυτοκινήτου του. Ο βουλευτής για να γλιτώσει τη σύλληψη και το σκάνδαλο προτείνει στο σωφέρ του να πει στην αστυνομία ότι αυτός οδηγούσε, σκότωσε και παράτησε το θύμα παίρνοντας ουσιαστικά τη θέση του στη φυλακή. Εκείνος δέχεται με σημαντικό χρηματικό αντάλλαγμα...

Αξιολόγηση
Μια δυνατή δραματική ιστορία με φόντο μια ζεστή και υγρή φθινοπωρινή Κωνσταντινούπολη, μια πόλη των πολλών εκατομμυρίων φτωχών μεροκαματιάρηδων στριμωγμένων στις άθλιες πολυκατοικίες της με θέα το Βόσπορο. Αυτό είναι το Üç maymun! Υποδειγματικά σκηνοθετημένη και με πραγματικά αλησμόνητη φωτογραφία η ταινία του ποιητή των εικόνων Nuri Bilge Ceylan εντρυφεί στις διαπροσωπικές σχέσεις των μελών μιας μέσης τουρκικής οικογένειας, σχέσεις που φαίνονται αρμονικές αλλά είναι ουσιαστικά διαλυμένες (προφανώς από κάποια παλιά τραγωδία που ρίχνει τη σκιά της στο παρόν αλλά ποτέ δεν κατανομάζεται).

Παρά τον κουραστικό ρυθμό της και τις ατέλειωτες "αλά Bergman" σιωπές της, η ταινία είναι φορτωμένη με πολλά νοήματα και έννοιες όπως η τιμή, ο πόθος, η απόγνωση, το έγκλημα κι η τιμωρία την κάνουν να μοιάζει με σύγχρονη αρχαιοελληνική τραγωδία (αν και η κάθαρση μοιάζει να μην έρχεται ποτέ). Ο σκηνοθέτης επιλέγει χρώματα ωχρά, παίζει με το φως, και δίνει έμφαση στα κοντινά πλάνα στα πρόσωπα, στις ρυτίδες και στις εκφράσεις του προσώπου των ηρώων του (αν και κλείνει την ταινία του με ένα "Αγγελοπουλικό" μακρινό πλάνο ιδιαίτερα λυρικό).

Μια ταινία αυστηρά για σινεφιλικό κοινό, μια δύσκολη ηθογραφία, ένα σύγχρονο δράμα φτιαγμένο να "ξεγυμνώσει" αυτούς που προτιμούν να μην αντιμετωπίσουν κατάματα μια δύσκολη, συχνά οδυνηρή πραγματικότητα, αλλά παίζουν τις "τρεις μαϊμούδες"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: