Νοεμβρίου 03, 2008

Gomorra (2008) (7 στα 10)

Υπόθεση
Στις φτωχογειτονιές της Νάπολης ένας έφηβος καταφέρνει να διεισδύσει στην Καμόρα αφού βρίσκει ένα εγκαταλειμένο όπλο κοντά στο σπίτι του, ενώ δύο άλλοι νεαροί βρίσκουν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο και νομίζουν ότι θα γίνουν οι ίδιοι τα αφεντικά στη θέση των αφεντικών τους. Ένας τρίτος νεαρός, ο Roberto (μάλλον ενσαρκώνει ως χαρακτήρας το συνωνόματό του συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε η ταινία), βρίσκει δουλειά κοντά σε έναν τύπο που θάβει τοξικά απόβλητα σε παράνομες χωματερές, ενώ ένας μεροκαματιάρης ράφτης πουλάει εμπορικά μυστικά της τέχνης του σε Κινέζους.


Αξιολόγηση
Φαντάζεστε τη Μαφία ως κοστουμαρισμένους τύπους με πούρα και πολλά φράγκα να σκοτώνουνε ανθρώπους σαν τις μύγες με cool άλα James Bond ύφος; Αν ναι, δε φταίτε εσείς, αλλά η καθιερωμένη κινηματογραφική απεικόνιση του θέματος! Το Gomorra όμως δεν είναι Hollywood, αλλά κατάθεση εμπειριών από την καθημερινή πραγματικότητα ενός ανθρώπου που μεγάλωσε σε αυτές τις γειτονιές της Νάπολης, στις οποίες αν δεν έχεις γνωστό διαπλεκόμενο στη Μαφία πραγματικά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα!

Η Μαφία θα έρθει κάθε βδομάδα ή μήνα να εισπράξει το μερίδιό της για να λειτουργείς το κατάστημά σου, η Μαφία θα φροντίσει να θάψει στο υπέδαφος του χωραφιού σου που καλλιεργείς τα λαχανικά σου επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, η Μαφία θα σου υποδείξει αν μπορείς να αναπτυχθείς στο δείνα επιχειρηματικό τομέα ή θα στο απαγορέψει, η Μαφία θα σου πουλήσει από ναρκωτικά μέχρι ρούχα και τρόφιμα. Η Μαφία είναι το κράτος και το αφεντικό στο σπίτι σου και αυτό αν θες να το αλλάξεις, ε τότε "καλή σου τύχη"!

Το Gomorra, η βραβευμένη στις Κάννες και στο Μόναχο ταινία του Matteo Garrone, αποτυπώνει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο αυτήν ακριβώς την εφιαλτική πραγματικότητα της απόλυτης πτώσης και παρακμής (εξ'ού και ο τίτλος της ομώνυμης βιβλικής πόλης) και δίνει μια εικόνα της Ναπολιτάνικης μαφίας όχι απλά ως οργάνωσης αλλά ως αναπόδραστου θεσμού που έχει απλώσει τα εγκληματικά πλοκάμια του σε όλους τους τομείς κοινωνικής δραστηριότητας υποκαθιστώντας πλήρως το ιταλικό κράτος.

Αλλά δε φτάνει ο ρεαλισμός, η άψογη κινηματογράφηση της ταινίας και φυσικά το (όπως οι πάντες συνηγορούν) συγκλονιστικό βιβλίο του Roberto Saviano για να κάνεις μια σπουδαία ταινία. Χρειάζεσαι πολλά περισσότερα για κάτι τέτοιο και το Gomorra φαίνεται ότι δεν τα διαθέτει! Πρέπει η αφήγησή σου να είναι σφιχτή και δεμένη εσωτερικά κι όχι απλά να παραθέτεις πέντε κινηματογραφικά ιστορίες με χαλαρή (αν όχι ανύπαρκτη) συνδεσμολογία και ένα κάρο σκηνές που κουράζουν το θεατή ή ελάχιστα του επεξηγούν τι ακριβώς διαδραματίζεται επί της οθόνης. Ενώ επίσης δεν είναι απαραίτητο η ταινία σου να καλύπτει όλες τις πτυχές ενός θέματος, εδώ, νομίζω, είναι απαραίτητο να δοθεί μια εξήγηση γιατί ακριβώς η Ναπολιτάνικη Καμόρα έγινε αυτό το ανίκητο τέρας που είναι σήμερα ή τουλάχιστον να φωτιστούν για την πιο σφαιρική προσέγγιση του θέματος οι λόγοι που σημαντική μεριά της ναπολιτάνικης κοινωνίας υποστηρίζει με προθυμία αυτή την εγκληματική οργάνωση.

Σε κάθε περίπτωση το Gomorra είναι ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά γεγονότα της χρονιάς και παρότι κουραστικό σε σημεία, εντούτοις διηγείται ικανοποιητικά τις ιστορίες του και δίνει στους θεατές αφενός μια πολύ κοντά στην πραγματικότητα εικόνα του τι είναι η Camorra και αφετέρου τις αληθινές διαστάσεις του προβλήματος που αυτή η εγκληματική οργάνωση αποτελεί για την Ιταλία του σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: