Ιουλίου 31, 2008

Αναζητώντας ένα φιλί τα μεσάνυχτα (2007) (9 στα 10)


Υπόθεση
Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Λος Άντζελες ο Wilson ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τη μίζερη χρονιά του και πείθεται από το συγκάτοικό του να βάλει αγγελία αναζήτησης ερωτικού συντρόφου στη διαδικτυακή σελίδα γνωριμιών Craigslist. Μετά από λίγες ώρες η Vivian απαντά και κανονίζουν συνάντηση το ίδιο απόγευμα!

Αξιολόγηση
Πόσο γοητευτικό είναι κάποιες φορές το λιτό;! Πόσο όμορφο μπορεί να δείξει το καθημερινό, το συνηθισμένο όταν βγάζει αλήθειες στην επιφάνεια και αγγίζει χορδές προσωπικές;! Πόσα πολλά θέματα μπορούν να ειπωθούν με λίγα βλέμματα, κάποιες εμπνευσμένες ατάκες και προπάντων πολλή ψυχή;! Τι να τα κάνεις τα πολυέξοδα σκηνικά και τα ακριβά κοστούμια όταν με λίγα δολάρια, ένα ρομαντικό περίπατο δύο νέων που προσπαθούν να επικοινωνήσουν και ένα υπέροχα κινηματογραφημένο Λος Άντζελες πετυχαίνεις να κάνεις τους κοινωνούς των εικόνων σου να βγαίνουν από το σινεμά γεμάτοι θετικά συναισθήματα και γλυκές σκέψεις;!

Αφιερωμένο σε όλους όσοι έχουν την ίδια έντονη ανάγκη επικοινωνίας με τους πρωταγωνιστές της ταινίας το Αναζητώντας ένα φιλί τα μεσάνυχτα είναι η κυνική (και σαφώς πιο ρεαλιστική) πλευρά του ρομαντικού Πριν το ξημέρωμα, συναντά την αντισυμβατική διάνοια της απέραντης λιακάδας ενός καθαρού μυαλού και έχει κάτι από τη λάμψη (των φωτεινών επιγραφών) των ταινιών του Kar Wai! Ο άγνωστος στην Ελλάδα Alex Holdridge μας χαρίζει μια ταινία κουφέτο και βάλσαμο μαζί για τις μοναχικές ψυχές των πόλεων, όσους η δυσκολία επικοινωνίας τους έχει κάνει να νιώθουν "μισάνθρωποι" όταν όλο τους το είναι διψά απλά για μια αγκαλιά!


Τρυφερό, χωρίς να γίνεται γλυκερό, ειλικρινές ακόμα και στις υπερβολές του, έξυπνο χωρίς να κάνει επίδειξη (αν και οι διάλογοι του είναι σκέτο σπίρτο!), δυνατό χωρίς να προσπαθεί να σε εντυπωσιάσει με (μη αληθοφανείς) δραματουργικές κορυφώσεις και με ένα φινάλε από τα πιο όμορφα που έχω δει σε αισθηματική ταινία, το In Search of a Midnight Kiss θα σας πάρει βόλτα στην όμορφη πλευρά της ζωής, θα σας ξεναγήσει σε ένα (συνήθως πολύχρωμο, χαοτικό και απρόσωπο) Λος Άντζελες όπως δεν το έχετε ξαναδεί, θα σας κάνει να γελάσετε δυνατά και πάνω από όλα θα σας ψιθυρίσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος, καμία δικαιολογία για να μην αφεθούμε να ερωτευτούμε! Απολαύστε το!

2 σχόλια:

Εν Πλω είπε...

Γεια σου φίλε Cineπαρμένε! Δεν έχει διακοπές φέτος; :)

Όπως τις περισσότερες φορές, συμφωνώ με την κριτική σου.
Είναι ίσως η πιο όμορφη ταινία του καλοκαιριού - και σίγουρα μια απ' τις πιο απλές κι αληθινές, απαλλαγμένες από περιττά κινηματογραφικά "βάρη", των τελευταίων ετών.

Ωστόσο, έκπληξη του φετινού καλοκαιριού θεωρώ το "Σίγουρα, ίσως..." ("Defenitely, maybe").
Πήγα στο σινεμά σχεδόν βέβαιος ότι θα δω μια ακόμη "γλυκερή", ρομαντική χαζοκομεντί, απ' αυτές που με τη σέσουλα μας χαρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες δύο τουλάχιστον δεκαετίες (και τις οποίες βαθμολογώ συνήθως με μισό ή ένα αστεράκι). Ωστόσο διαψεύστηκα! Πρόκειται για μια "εναλλακτική" ρομαντική κομεντί, που αποφεύγει (όχι πάντα) τα κλισέ του είδους, με πολλά ενδιαφέροντα σεναριακά και σκηνοθετικά εφευρήματα. Έξυπνη (όποιος γνωρίζει καλλά αγγλικά θα εντυπωσιαστεί με τα αλλεπάλληλα λογοπαίγνια / λεκτικά τρικ), τρυφερή και... πολιτικά αιχμηρή (μεταξύ άλλων στηλιτεύει τη φενάκη της πολιτικής επικοινωνίας στη σύγχρονη Αμερική, τη διαπλοκή πολιτικής εξουσίας και Μ.Μ.Ε. και τη ματαιότητα της ενασχόλησης με τη δημόσια σφαίρα, με φόντο την προεκλογική εκστρατεία του Κλίντον το 1992 - όταν τα λίγα κινητά που υπήρχαν είχαν μέγεθος ακουστικού σταθερού τηλεφώνου και οι λίγοι υπολογιστές με σύνδεση ίντερνετ "χτυπούσαν" στους εκνευριστικούς ρυθμούς της "ντάιαλ απ" σύνδεσης!).
Αν τη δεις, περιμένω τη γνώμη σου.

Καλό καλοκαίρι! :)

europanos είπε...

Το είδα το Σίγουρα ίσως, θα γράψω κριτική σύντομα, θα συμφωνήσεις νομίζω σε αρκετά, αλλά σίγουρα δε θα είναι εκθειαστική η κριτική μου!

ΥΓ. Διακοπές έρχονται: Παλέρμο (Σικελία) φέτος! Καλό υπόλοιπο Καλοκαιριού!