Φεβρουαρίου 17, 2008

Η αυγή της απόδρασης (2006) (5 στα 10)


Υπόθεση
Στα προεόρτια του πολέμου του Βιετνάμ ένας νεαρός πιλότος των ΗΠΑ συμμετέχει σε μια άκρως ριψοκίνδυνη μυστική αποστολή στο έδαφος του Λάος. Το αεροπλάνο του όμως καταρρίπτεται και αυτός συλλαμβάνεται και οδηγείται ως αιχμάλωτος σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στη μέση της ζούγκλας.

Αξιολόγηση
Το Rescue Dawn είναι μια ταινία που βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Αμερικανού γερμανικής καταγωγής Dieter Dengler, βετεράνου του Πολέμου του Βιετνάμ, και είχε γυριστεί προηγουμένως (το 1997) και ως ντοκιμαντέρ από τον ίδιο σκηνοθέτη, το Γερμανό Werner Herzog. Ενώ όμως η ιστορία είναι από μόνη της συγκλονιστική και αρκετή για να καθηλώσει τους θεατές εδώ ο σκηνοθέτης δεν τα καταφέρνει τόσο καλά ως προς την αξιοποίηση των δραματουργικών δυνατοτήτων της ταινίας και μοιάζει να προσεγγίζει τα συναισθήματα των ηρώων του με μια ψυχρή αποστασιοποίηση (χάριν της ρεαλιστικής απόδοσης της ιστορίας; λόγω της μεγάλης ηλικίας του σκηνοθέτη; μήπως επειδή δεν ήθελε να απέχει από το ύφος του ντοκιμαντέρ που ο ίδιος είχε σκηνοθετήσει;)

Έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι μια άνιση ταινία που ενώ παρακολουθείται με αγωνία σε στιγμές, από την άλλη οι χαρακτήρες του δεν αναπτύσσονται καθόλου ικανοποιητικά (ιδιαίτερα αυτοί των λοιπών κρατουμένων πλην του κεντρικού πρωταγωνιστή). Επίσης ο σκηνοθέτης της ταινίας δεν πείθει ιδιαίτερα αναφορικά με τις σχέσεις και τις συγκρούσεις μεταξύ των κρατουμένων, ενώ αφήνει αρκετά κενά στο σενάριο και στο φινάλε καταφεύγει σε εύκολους συναισθηματισμούς αλα Χόλιγουντ!

Η κύρια όμως αδυναμία της ταινίας είναι η διαρκής σχοινοβασία της μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλαστικής δραματικής περιπέτειας! (Για παράδειγμα από τη μια η ταινία έχει σκηνοθετηθεί με έμφαση στη ρεαλιστική απόδοση των συνθηκών κράτησης και σκιαγράφηση των ντόπιων πληθυσμών, και δεν έχει ντυθεί καθόλου σχεδόν μουσικά, ενώ από την άλλη παρουσιάζει σειρά φανταστικών γεγονότων, συγκρούσεων ακόμα και παραισθήσεων στην προσπάθειά της να πετύχει τη συγκίνηση)

1 σχόλιο:

theachilles είπε...

Χμ... Σαν κλασικός οπαδός του Χέρζογκ δε θα μπορούσα να διαφωνώ περισσότερο. Όχι ότι έχω καμία διάθεση να υπερασπιστώ το σαφέστατα άνιστο Rescue Dawn, αλλά γιατί κάποια στοιχεία που είναι επαναλαμβανόμενα μοτίβα και ξεκάθαρες εμμονές του σπουδαίου Γερμανού δημιουργού,κάνουν και εδώ την εμφάνισή τους. Και αποδίδονται αριστοτεχνικά. Το δεύτερο μισό με την επιβίωση στη ζούγκλα είναι αριστούργημα (μέχρι πριν το τελευταίο πεντάλεπτο) και αυτό το παιχνίδι ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία είναι εξαιρετικά γοητευτικό και κλασικά χερτζογκικό. Επίσης διαφωνώ με το "ενώ από την άλλη παρουσιάζει σειρά φανταστικών γεγονότων, συγκρούσεων ακόμα και παραισθήσεων στην προσπάθειά της να πετύχει τη συγκίνηση". Πρόκειται για μελέτη του ανθρώπινου ψυχισμού και μυαλού σε ακραίες συνθήκες. Το μόνο για το οποίο θα τον κατηγορούσα σε αυτόν τον τομέα είναι ότι επαναλαμβάνει τα μοτίβα του αξεπέραστου Aguirre.