Ιανουαρίου 22, 2008

Yella (2007) (7 στα 10)


Υπόθεση
Μια νέα γυναίκα χωρίζει από το σύντροφό της, αποφασίζει να αφήσει την πόλη όπου ζούσε και βρίσκει δουλειά στο Ανόβερο. Πακετάρει τα πράγματά της και ετοιμάζεται να φύγει όταν τη σταματά έξω από την πόρτα του πατρικού της ο πρώην σύζυγός της που προσφέρεται να τη συνοδεύσει ως το σιδηροδρομικό σταθμό. Εκείνη δέχεται. Στο αμάξι εκείνος γίνεται πάρα πολύ πιεστικός, πότε την παρακαλά να γυρίσει μαζί του, πότε την απειλεί, πότε ασκεί βία πάνω της μέχρι που στρίβει απότομα το τιμόνι…

Αξιολόγηση
Η Yella είναι από εκείνες τις παράξενες ταινίες που όταν βγαίνεις έξω από την αίθουσα είτε τις απορρίπτεις συνολικά μη διανοούμενος ότι θα σε κάνει μια ταινία να σκεφτείς παραπάνω από αυτά που σου έδειξε ήδη, είτε τα νοήματά τους θα σε κατατρέχουν μέχρι να μπορέσεις να ξετυλίξεις το κουβάρι τους! Όπως και στο σινεμά του David Lynch έτσι και σε αυτή τη δημιουργία από τη Γερμανία ο θεατής καλείται να «βουτήξει» στο γοητευτικό κόσμο των παραισθήσεων, της ερμηνείας των ονείρων και της αμφισημίας! Ο Christian Petzold, σκηνοθέτης της ταινίας, σκοπίμως σε μπλέκει και διαρκώς σε παραπλανά για αυτά που βλέπεις ενώ εσύ πρέπει να ερμηνεύσεις τα σύμβολα και να μαντέψεις τι πραγματικά έχει συμβεί!

Η Yella είναι μια βαθιά απαισιόδοξη ταινία με στοιχεία μεταφυσικού θρίλερ. Η κοπέλα της ιστορίας όπως κι οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε δέσμιοι των αναστολών μας, κάνουμε όνειρα για μια καλύτερη ζωή, κι αυτά πληγώνουν συχνά αναπόφευκτα κάποιους άλλους ανθρώπους επειδή έρχονται ουσιαστικά σε σύγκρουση με τις δικές τους ζωές! Στην τελική η ζωή μας μοιάζει με αρένα λεόντων που όλοι μάχονται για την επιβίωσή τους και στο τέλος το μόνο σίγουρο είναι ότι η ματαιότητα επικρατεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: